Het Geheim van De Vijf Tibetanen

Zo’n eeuw geleden reisde een Britse legerofficier voor zijn werk regelmatig door India. Hij werd gegrepen door de verhalen van de inheemse bevolking over monniken die ‘de eeuwige jeugd’ hadden. Deze Tibetaanse priesters zouden in een afgelegen klooster leven en het geheim van de jeugd aan elkaar hebben doorgegeven. De officier hoorde van oude mannen die hun gezondheid, kracht en vitaliteit hadden teruggekregen nadat ze het klooster gevonden hadden en waren ingetreden. Hij raakte zo geboeid door deze verhalen dat hij besloot het klooster op te zoeken.

Na jaren van oefening bracht hij het geheim naar het Westen en hij noemde de oefeningen Het geheim van de Vijf Tibetanen. Het is nooit bekend geworden of de monniken daar nu zo blij mee zijn.

Vitaliserende werking

Legende of werkelijkheid, de rites werken vitaliserend, zowel lichamelijk als mentaal. Naar verluidt hebben de oefeningen een stimulerende werking op de klieren en de hormonen: je energie neemt toe, de spijsvertering verbetert en zelfs je haar gaat er beter van groeien. Volgens kenners bevorderen de oefeningen eveneens een goede werking van de chakra’s. De zeven chakra’s, of energiecentra, zijn het beste voor te stellen als een draaiend krachtveld (chakra betekent wiel in het Sanskriet). Deze energiecentra draaien in een gezond lichaam met een grote snelheid rond, waardoor levensenergie door het lichaam kan stromen. Als een of meer van deze energiecentra beginnen te vertragen, wordt het stromen van de levensenergie gehinderd of geblokkeerd, met als gevolg veroudering van het lichaam. De snelste manier om gezondheid en vitaliteit terug te krijgen, is ervoor te zorgen dat de energiecentra weer normaal gaan draaien.
De bewegingen die je tijdens de riten doet bevorderen de draaiing van deze energiewielen: dit verklaart de verjongende werking.

Voor iedereen

De oefenreeks is voor iedereen geschikt. Ze zijn eenvoudig en goed uit te voeren, je hoeft er niet iets specifieks voor te kunnen. Wel is het belangrijk dat je het aantal oefeningen in het begin één tot drie keer doet. (voor meer info echt even  hier het boek bestellen). Na een twee weken al zul je het effect zeker merken.

Persoonlijke ervaring

Willie van Diek, yogadocente in Arnhem en Zevenaar, maakte jaren geleden bij toeval kennis met de Vijf Tibetanen. Van een goede vriendin ontving ze wat krantenknipsels, gevonden in de Spirituele Krant die destijds werd uitgegeven. ‘Ik had een ongeneeslijke schildklierziekte en dacht dat ik dood zou gaan. Ik was al begonnen met speciale dingen te ondernemen die ik dolgraag nog eens wilde doen. Voor mij was het duidelijk dat ik iets moest doen en zo probeerde ik ook de Vijf Tibetanen maar eens uit. Doordat ik al lang ziek was, kon ik de oefeningen in het begin slechts één keer doen. Daarna was ik doodmoe. Toch ging ik door met deze oefeningen en gaandeweg ging het me makkelijker af. Ik begon me beter te voelen. Toen ik op controle kwam bij de arts was hij verwonderd; van mijn ziekte was niets meer te zien. Ik was beter en daar heeft het beoefenen van de Vijf Tibetanen zeker aan bijgedragen.’ Tegenwoordig geeft Willie de oefeningen door aan haar yogaleerlingen. De reacties zijn wisselend. Sommigen zijn vooral duizelig en misselijk, anderen zijn verbaasd en voelen de helende kracht van de energie die je ermee opwekt. ‘In het begin is het even wennen aan de oefeningen,’ erkent Willie, dat kan de duizeligheid verklaren. ‘Het is de ervaring die telt. Probeer het uit en oordeel zelf,’ luidt haar slogan. ‘Pas dan merk je wat het effect voor jou is. Ik werd er in ieder geval sterk en energiek van.’

(Artikel geschreven door Petra Steffens, www.petrasteffens.nl)

vijftibetanen.nl

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *