Duizeligheid en De Vijf Tibetanen.

Vraagje over de 5 tibetanen. Ken ik van een yoga DVD. De docente kijkt bij het ronddraaien van de eerste Rite naar een vast punt. Maar ik heb ooit op een Derwish workshop geleerd: Kijk naar je hand. Ik twijfel nu, want blijf na een jaar oefenen misselijk.

In het Originele Manuscript wordt helemaal niet gesproken over een vast punt of iets dergelijks. Draai gewoon rond en “kijk” niet teveel door je ogen en draai rond net zoals toen je klein was. Je hoofd draait even snel en gelijk met je lichaam. Bouw het ook langzaam op. Zo gauw je iets duizelig begint te worden, hou dan dat aantal even een tijdje aan. En langzaam zal het beter gaan. Volwassenen kunnen vaak niet meer dan 6x in het begin uitvoeren. Dit is ongeveer wat het Originele Manuscript zegt.

Maar vooral de focus bij het kijken maakt je misselijk. Focus je aandacht op bijvoorbeeld je hart of gevoel in voeten; niet op zien en kijken. Ronddraaien kan zelfs met ogen dicht en helpt tegen duizeligheid. Of als je klaar bent met deze rite, blijf dan even stevig op beide voeten staan en sluit je ogen, totdat de duizeligheid een beetje verdwenen is. Open dan pas je ogen weer. Dat maakt je ook minder misselijk. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

vijftibetanen.nl

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *